Trevlig Frukost


Så här ser vägen ut som vi trafikerar varje dag pga brobytet. Visst, det finns en viss charm att köra på en gammal och kurvig grusväg, någon gång, men... Den 1 mil långa Kisträsk vägen har vägvärket lagt många slantar på genom åren. Sista gången maskinerna lämnade sträckan hade man lagt ut någon decimeter med en ny typ av grus kross. Det innebär att höst och vår, när den verkligen är blö,t så är det som att köra på gummerad nylagd betong. En riktig smetig väg kan man säga.

Torsdag kväll besökte vi, tillsammans med Älvsby företagarna, Br Öhmans i Tvärån.
Vi fick se deras nybyggda garage och lyssna på deras arbets historik fram till idag. De har över sextio större maskiner och arbetar med projekt som bottniabanan och avtäckningen av Kaunisvaara myrmark.

Fredag morgon var det äntligen månadens företagarfrukost på Fluxen!
Denna gång var det inte inbjuden någon talare från kommun eller länstyrelse. Nej, idag var det "företagarskvaller" vilket innebar att den som hade något nytt att berätta om sitt företag hade möjlighet att framföra det.
Exempel som jag kommer ihåg så här på direkten;

Älvsbyhus nya personalchef presenterade sig. Lena Fernberg (född Marklund) en av mina barndomskamrater.

Spikab, tillverkning av träprodukter, berättade om de sista årens tunga marknad som nu kanske går mot en ljusning pga av nya större grossister att sälja produkterna till.

Köpmanna Föreningens nya ansvarige visade upp sig. Naturligtvis en kvinna! (glömt namnet). Hon ska arbeta för att Älvsbyns centrum ska ha bestående och intressanta butiker som gör att vi fortsätter att handla på orten.

Den beryktade godsterminalens (med alla frågetecken..) projektledare berättade om läget... Färdigställningen av rälsen och övriga tillstånd drar ut på tiden, pga av byråkratin i landet.

Allmecan (jag) berättade om vår etablering i Kaunisvaara, Pajala. Invigningen av vår lilla affär den 17 april där alla som hade vägarna föri var välkomna på smörgåstårta och kaffe.

Polarbröds nya jubileumsmacka säljer över förväntan och en ny linje för tillverkning startas upp under en period. 
Företaget firar 40-år och försäljnings siffrorna ökar fortfarande. 

Älvsbyhus ägaren berättade om försäljningen av hus som idag är på samma nivå som på 90 talet.  (De har ju minskat produktionen och anpassat personalstyrkan efter det.) Myndigheter och banker har bestämt att köparen ska tillföra 15 % av hela kostnaden vid köpet, men inte med hjälp av banklån... Det innebär att den som inte har något att sälja tex inte har möjlighet att göra en beställning. De har därför plener på att öppna sin egen kassa och göra ett  "Älvsbyhuslån".  

Saknade någon från ortens vattenfabrik. Ha de fått ordning på maskinerna? Levereras det något vatten? 

En mycket bra och intressant morgon, ett bra avslut på arbetsveckan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0