Gårdsgrus 20 mm

I morse kom 10 kubik med grus som vi beställt.
 
 
Efter pariser-lunchen var allt grus på plats. Även framsidan fick sig ett lyft.
 
Fredag morgon var det frukostmöte på Fluxen. Kommunalrådet Bill Nilsson talade om "Fokus Framtid". Ja, det är verkligen en positiv framtid vi Älvsby bor kan se fram emot... Just nu är Laver projektet inne i tredje fasen av tio. Boliden har borrat i tre år med avslut nu i september. Nu ska materialet analyseras noggrannare. Men allt talar redan för att det är höga halter av koppar.
Trafikverket och andra berörda prospekterar transportvägar och vägförbättringar inför kommande trafik mellan Laver och kusten.
År 2020 kanske första bilen går iväg med värdefull last från det nya dagbrottet.
 
Vi har mycket att förbereda och arbete på under tiden.
 
Frukostmötet avslutades som vanligt med att företag och föreningar har får säga sitt.
Sista talaren var jag. I korta ordalag berättade jag om vad som händer på Motorstadion Högheden kommande säsong.
 

The Hour of The Lynx

En av Staffans gamla pärlor (läs; åbäken) kördes fram idag för att tvättas och putsas. Volvon ska vara med i filminspelningen "The Hour of The Lynx" som snart ska spelas in i Älvsbyn.
 
Det är höst och golvet till förtältet ska oljas in. Naturligtvis räckte inte litrarna jag köpte. Måste därför komplettera och köra dit ut en gång till...
 
Måndag kväll tillbringade jag i "Vardagsrummet" i ombyggda bryggeriet i Piteå. Carola från Revisionären informerade om företagsekonomi. (det här är en del av projektet som jag är med i, företagande kvinnor i norr).
 

Start Kåbdalis

Kåbdalis lanthandel www.komin.se
Laila besökte mig under lördagen. Vi satt ute och solade, fin och varm dag. Här besöker vi byns lanthandel. (byn har 34 bofasta personer. Pga genomfartsleden genom byn stannar många och handlar. Det är ju 8 mil till Jokkmokk, 10 mil till Arvidsjaur och 7 mil till Älvsbyn.)
 
Varning!
Ja, nu blir det varning igen!!! Nu startar camping säsongen här uppe i vinterland. Här händer det ju inte så mycket...Det mesta är sig likt sedan förra vintern... Hoppas ändå ett ni följer med... Kanske ändå, blir det inte en exakt repris på händelser, texter och foto... Nej, naturligtvis inte. Varje dag är en ny dag.
 
Grannarna Börje och Maria har köpt en byggsats till Grillkåta.
 
Erik var byggherre.
 
Pappa hjälper till. Hela bygget tog en hel dag för fyra karlar.
Men det blev jätte fint!
 
Maria hade köpt till paketet med morrika, galler och gjutjärns kaffepanna. Det blev gott kaffe. Varmt och skönt att sitta i värmen och titta på elden.
 
Pappa har övernattat här hela helgen pga av bygget.
Mysigt att äta frukost med någon. Han är ju, liksom jag, morgonpigg.
Mamma är ju på hälsoresa i Bulgarien och Staffan är utomlands till Norge på rallysafari.
 
 
 
 

All Mecan med former

Högheden - Motorstadion Älvsbyn
Under onsdagen  hade en deligation från beslutsfattarna inom rallysport Sverige bjudits in till Högheden.
Det är mycket på gång.
All Mecan bjöd på en typisk norrbottnisk lunch med kaffe och kaka.
Vi har sponsrat med en skylt på en av banans skarpa kurvor. Vid tävling, när det händer saker just kring det området där skylten står, säger speakern skylten  och chaufförens namn. Det ger företaget reklam.
www.hogheden.se
 
Taco middag.
De googlade på "Lavergruvan" och kollade Bolidens hemsida... Mycket interessant.
 
www.boliden.se  
 
Wilma hjälper mig att sortera mina halsband.
 
Bus på golvet.
Det är mycket länge sedan jag kunde ligga  på rygg och dra upp foten till ansiktet. Eller har jag någonsin kunnat det? Detta ska inte kontrolleras.

Jag och Cylinda


Att vara företagare innebär att man har ett liv i lyx och överflöd. Man jobbar bara några timmar här och där under veckan och tar alltid låång helg. Att jobba på kontor  betyder att man kollar lite i några pärmar och gör några anteckningar under dagen. Man sitter skönt i den eleganta kontorsstolen och dricker kaffe.  Alla anställda är glada och tacksamma för sina uppgifter och sina löner. Alla kunder är nöjda.
 
Åh, vad underbart! Lyckliga den människan!!!
 
Sitter och dagdrömmer om pensioneringen några decennier bort...
 
Idag har jag förutom det dagliga arbetet i kontoret utfört detta;
 
  • Tagit fram industridamsugaren och tagit bort cigarettfimpar och portionssnus framför hela entren. Sopat rent plattan och plockat upp övrigt, som glasspinnar och papper. Detta gör jag en gång i veckan och det är lika trist varje gång... Men skulle det inte göras, skulle soporna följa med in under skorna.  
  • Skurat arbetarnas toalett. (En del av mitt jobb)
  • Gjort diskbänken synlig igen genom att diska åt killarna i deras fikarum. (Lovar mig själv varje gång att detta är den sista, men, men.)
  • Dammsugit och skurat kontor och affär. Inte så tråkig uppgift iallafall. Det är bara det att efter några minuter ser ingen vad som gjorts.
  • Plockat, plockat och plockat. Burit grejor till sina rätta stationer.
 
Varje arbetsdag, året runt, går tvättmaskinen tre gånger/dag.
Tröjor, byxor, T-shirtar och overaller, allt ska hängas upp på tork för att sedan sorteras och läggas in i respektive skåp. Det tar bara en liten stund/dag. Inte jobbigt alls.
Vad som är viktigt det är att alla fickor måste kontrolleras och tömmas. Det borde inte vara några problem. Men det är det... Just nu är vi utan tvättmaskin i väntan på reservdelar eftersom glasrutan exploderat... Nyligen har jag tvättat att verktyg modell större. Det tyckte den inte om.
 
Tror inte att det bara är jag som tvättar grejor i maskinen...
Det händer det flesta....
Men det kan ju kosta också. Staffan har fått en ny hörselsnäcka (telia) och en ny ficklampa (700kr) i våras. Sakerna tålde inte ett program på 60 grader... Va!
  •  

Ny stabil medhjälpare


Söndag= ledig dag
Åkte norrut till Haparanda och gick ett motionsspår på Ikea.
Susanne på cafet hade skrivit ut en fin beställningslista som var enkel att följa.
Det jag köpte till mig själv var denna "last kärra" för en hundralapp. Jag kunde inte låta bli... Den ska stå i ladan med de andra camping grejorna och mogna under vinter för att användas nästa sommar.
 
Resten av eftermiddagen förberedde jag husvagnen som nu står på infarten inför kommande säsong.
 

Förtroendemannautbildning


I dagarna tre är jag på Kämpastens kursgård i Sigtuna.
 
Sedan årskiftet är jag styrelseledamot i Älvsbyns förening. Jätteroligt att vara med och påverka!!! Vi har möten en gång i månaden på Trescorona.
 
Kursdagen har varit intressant. Det började med att jag ställde väckarklockan på 04,00 för att hinna med morgonflyget till Arlanda.. Men, det visade sig att mitt huvud ville igång redan vid 02 tiden. Ja, blir så arg!!!  Visst är jag morgon pigg, men men, Varje sovtimme på morgonen är ju viktig, speciellt då man vet att dagen blr intensiv .
 
Utbildningen är till för oss nybörjare.  Över femtio deltagare från över fyrtiofem kommuner. Företagare i alla kategorier.  Vi sitter ju egentligen i samma båt och ror åt samma håll. Det är bara det att det oftast är i motvind.
 
Nåja, nog om detta.
 
Arbetsveckan vid skrivbordet har varit intensiv, med långa dagar. Arbetar just nu med bokslutet för år 8. Tänk så fort det går!
Trots allt hann jag på tisdagskvällen med ett besök till Vidsel på ljusparty. Orsaken till att jag går på homepartyförsäljning är ju att man träffar bekanta och nya människor. Stimulerande.
 
Ja, nu är sitter jag på hotellrummet här på Kämpastens kursgård i Sigtuna. En ny kursdag nalkas. Den börjar med frukost.
 
 

Hemma igen

 

Lördagskvällsmys med Wiola.
 
Så var vi hemma igen i vårat underbara och trygga land.
 
Att resa med varsin stor resväska packad med sommarkläder är ingen konst. Men att komma hem och tömma ur dom i tvättstugan. Ja, då ser man ett berg med arbete. Nåja, idag har vi ju tvättmaskinen till hjälp. så man ska väl inte klaga. Alla sommarkläder är nu tvättade och lagda på hyllan i väntan på nästa sommar. Det är nog ingen ide att ta på sig något sommrigt igen eftersom hösten verkar ha gjort entre.  
 
 
Anton, Lina och flickorna kom senare på kvällskvisten för övernattning.  Wiola har sovit med oss i dubbelsängen. Att en så liten och nätt person kan ta så stort utrymme... Men hon sov hela natten. Vi får sova en hel natt en annan gång.  
 
Henrik mellanlandade här i några minuter och drack kaffe i farten. Han jobbar i helgen och sedan en tid tillbaka har han extra personal insatt. Roligt att han är så anlitad och efterfrågad med sin trailer körning.
 
Viktor kör rally i Götene i helgen. Han blev tvåa i C-final och blev trea i B finalen. Han filmar sin körning med två kameror i bilen. Jag har just sett några minuter av hans körning. Oj, så fort det går!
 

Vackra Fällforsen, några kilometer uppströms från Nybyn.
 

Inga laxar syntes till.
 

Forsen dånar. Vacker att titta på. Ser ni "regnbågen"?
 

Söndagsmiddag med nära och kära.

Kroatien dag 6


En riktigt varm och härlig dag har det varit idag.
 

Hotellet har verkligen sköna solstolar. Det "blåa" man sitter på är en elastisk väv av plast.
 

Några steg från hotellet åt vi lunch. Två lunch med öl, 113 kona=ca 125 kr. Billigt.
 Fin utsikt, mycket att titta på. Här går det omkring säljare på stranden och säljer bla majs kolvar och pizza slize. Många hyr solstolar och ligger efter strandremsan och njuter.
 
 

Temp i skuggan ca 25 grader. I solen över 30gr. Varmt vatten i poolen.
 

Kvällsmys på balkongen med Lasse, Brage Ulla och Anna.
 

Jag och Anna.
 
Ja, så var denna semester över. Vi skulle kunna tänka oss att åka hit igen.

Kroatien dag 5


Idag tog vi kustbussen till staden Split.
Vi hade mycket fin utsikt över Adriatiska havet. Den smala och slingriga vägen är byggd längs efter sidorna på bergen. Trafiken gick i sakta mak. Ingen ide att stressa för chauffören eftersom det verkade helt omöjligt att få till en omkörning.  
 

Här står vi utanför katedralen. Byggnaden är ca 1500 år gammal.

Mat på en jätte mysig restaurang någonstans strax utanför centrum. Just som vi beställt maten öppnade himlen sig och släppte ned ett regnfall med åska. När vi ätit och betalat var det klart och soligt igen.

Kaffe efter maten. Ja, det är som vanligt.... En nordbo beställer in Black coffe från menyn. In kommer det vi kallar för mocka. Det är bara att tugga och svälja.
 
 
 
Washing and styling på Salong Matea. Här är det inte många som kan engelska, gäller även den yngre befolkningen. Ja, det var de enda orden jag sa. Och det blev bra.
 

Kroatien dag 4


Staffan klipper sig på en frisersalong.
Han blev jätte nöjd och säger sig aldrig blivit så välklippt någonsin.
Kanske måste hans gamla frisör gå i pension?
 
Ulla och Brage har också stylat sina kalufser. Enkelt med drop in.
 

Kvällspromenad.
Här ser man faktiskt ett blått metall räcke. Men, typ det mesta är i sten och betong.

Smycken, kepsar, t-shirts, handväskor och sovenir försäljare i det oändliga...
 

På kvällen åkte vi strandesplanadens tåg-taxi. Lungt och stilla girade han mellan alla gångtrafikanter, med hjälp av en signalernade tuta.

Kroatien dag 3


I tidig morgonstund åkte vi iväg på båtsafari till öarna Brac och Vahr.
 
En man dammsuger gatorna med sin städvagn.
Kroatiens gator och gränder är rena från smuts och sopor.  Sopbilar, med två hängande gubbar kör omkring dagligen. Vattnet i havet är kristallklart, delvis beroende på att vattnet är mycket salt och att det är stenbotten. Kranvattnet kan man dricka.
 

Vackra vyer.
 

Mellanlandning.

Kolla den övre skylten!
Tänk att inte alla förstår att man inte kan meta vid kajen när det är så intensiv båt trafik...
 

Ulla och jag promenerade i vackra gränder.
 

Lunch på båten. Färsk fisk och råkost.
 

Här åker vi båt taxi mellan kajen och badstranden.

Utsikt från båten.
 

Ulla och jag.
 

Kroatien dag 2


Morgon med Pilates!
Hotellet erhåller morgongymnastik. Just idag fick jag ha en egen instruktör eftersom jag var den enda deltagaren. Skönt att sträcka och tänja kroppen, den har ju varit i vilofas alltför länge.
 

En stund senare var det dags för "watergymnastic". Det är verkligen jätte roligt! Idag var vi ca trettio deltagare från alla jordens hörn.
 
 
 
Hotellet vi bor på syns som den största byggnaden i bakgrunden.
 
Idag har vi promenerat på stranden längs efter Makarska Rivieran (som hela området kallas).
 
Brage och Ulla badade.
Vattnet är varmt och botten består av mer eller mindre runda stenar.
Man har mycket att titta på när man ligger och solar vid stranden... Aktiva vatten entusiaster har många val när det gäller saker att hyra.
 

Vi tog oss en liten rast senare på kvällskvisten när vi gick ut på promenad.
 
 
 

Kroatien dag 1


Jag och Ulla badar i hotellets saltvatten pool. Varmt och härligt!  Men, lite svårt att simma eftersom rumpan bara flyter upp.
 

Vi har 25 m ner till Adriatiska havet. (hotellet i bakgrunden) Det är så varmt i vattnet att till och med Staffan badar.
 

Vi har tilldelats ett jättefint hotellrum som innefattar en stor underbar terass.
 

Terassen är vinklad. Det här är utsikten mot berget.

På resebyråns välkomstmöte fanns Anna och Lasse från Älvsbyn. Vi åt lunch på en av alla restauranger efter strandpromenaden (flera kilometer lång).
 

Utsikt från den sköna solsängen nere vid poolen. Temperaturen är ca 28 grader i skuggan, dagtid. Varmt och skönt altså. Ja, riktigt underbart härligt!
 
Hotell Meteor erbjuder även kvällsunderhållning, levande musik i olika former. Ikväll var det tema soft styrdans.
 

Allmecan Crew


All Mecan personal med bilar.
Veckan har varit intensiv med mycket "färdigställande" och projekt planering frammåt. Den avslutades med personal möte med info om året som varit, ekonomiskt och arbetsmässigt. Och enskilda samtal.
Vi är mycket nöjda med våran personal.
 
Valutan Kuna ska vi använda oss av när vi åker på semester till Kroatien. Tar med mig datorn, hoppas att kommunikationerna fungerar, så att jag kan skriva lite.
So long Sverige! Nu tar jag semester.

Utkast: Sep. 01, 2012


RSS 2.0