HälsoResan Dag 6


Varje dag finns det tid för solning. Mätaren mot solväggen har denna vecka haft en snitt temp på 40 grader.
Men ute i det fria är det ca 25 grader celsius. Härligt!


Bilder visar två saker här utanför hotellet 
Till vänster rinner det hälso vatten från Sandanskis undervattens källor. Det är bara att ha med sig en hämtare och fylla på. 
Det verkar vara obegränsat och gratis...
Bilden i övrigt visar en typ av arbets uppgifter här i landet där det finns turister. Två heltidare står här vid infarten till hotellets park och hyr ut elbilar till barn. Barnen kör sit varv kring "refugen" bakom bilarna.
 
 
I stadens affärs gata finns det även skoputsare. Den här killens arbetsmiljö skulle inte vara godkänd i vårat land. Att sitta på en plåthink i en livligt trafikerad korsning är inget för oss svenskar.. Men här får man hitta sig ett arbete och önska sig bra väder. 


Hotellet har en egen restaurang där vi lunchar ibland. Här äter vi vegetarisk risotto. Jättegott! Naturligtvis är det bara jag som dricker öl till lunch, gärna landets egna sorter, typ Zagorka.
Lamporna i bakgrunden kommer från IKEA som just öppnat sin första butik i landet.


Som avslutning på "arbetsveckan" spelade vi boule. Sverige mot Finland. Det blev nästan krig. Många är verkligen duktiga och mycket nogranna med centrimetrarna. Som vanligt var inte det här min grej, ingen hurrade precis när jag skulle kasta. (mitt bollsinne försvann ju redan i grundskolan) Som tur var hade jag många lagkamrater som var riktigt bra. Sverige vann. Och just det, man kan ju inte vara bra på allt, en del måste man överlåta åt andra. 


Vinnarlaget!
Pavlina öppnade champange flaskor och vi skålade tillsammans, alla spelare och publik.


Hotellet erbjuder ett gym för de lite mer aktiva gästerna. 

   

HälsoResan Dag 5


Det här är hotellets infart till hotellet för fordon på hjul.
Dygnet runt sitter det en anställd vakt i kuren. Det skulle aldrig gå i vårat land... det vet vi. Men det ger arbetstillfällen.
Vi får ju mycket information av Pavlina då vi åker ut på tur. Både information om Bulgariens historia, samt lite om dagens samhälle.
Landets befolknings tillväxt ser ut som i Sverige, ca 1,2 barn/familj, negativ trend altså. 
Kvinna har rätt att vara sjukskriven de sista 3 månaderna av graviditeten, med ersättning. 
Mamman har rätt att vara hemma 3 år med ca 80% i ersättning, sen lägre ersättning, sista året ingenting.
Föräldrar eller släkt sköter barnen.
På vissa ställen i landet finns dagis. Men kön är korrumperad. Pengar = dagisplats

Innan kommunismens fall för tjugo år sedan hade alla rätt till läkarvård.
Idag har alla rätt till akutvård vid nöd situationer. Kan man sen inte visa upp sin försäkring åker man ut.
Landet verkar fortfarande efter tjugo år vara korrupt och lagar och regler är olika för olika personer...


Idag har vi åkt till en av landets största sevärdigheter, Rila klostret uppe bland bergen någonstans.


Här är framsidan till klostrets kyrka. Där var det foto förbud. Mycket vackert.
Om jag inte hörde fel var kyrkan katolsk ortodox. I kyrkorna används inga instrument eftersom det är syndigt. Bara körsång. Egentligen borde de bjuda in Måns för att höja kollekten...
Pavlina berättade att numera var det endast sju grabbar bosatta på stället. Lite glest altså med grannar.
Klostrets hela ekonomi är byggd på allmosor och gåvor.
Ett nybyggt museum kollade vi också in. Riktigt fina grejer fanns sparade, typ klädnader och kassa böcker, gevär och bilder.

Här fanns möjlighet till att dricka helig dryck som botar det mesta.



HälsoResan Dag 4


Mot migrän och annan stress relaterade åkommor erbjuder man el kam. I fem minuter drar hon ett elverktyg kors och tvärs över skalpen. Hon har snälla händer och trycker inte för hårt. Egentligen skulle en ljud upptagning vara den bästa information för er läsare och inte denna bild. Små blixtrar virvlar förbi och svaga stötar bildas när hon tar ned mot hårbotten. Det känns nästan ingenting, men det låter som insekter som fångats i en "myggdödar apparat", ni vet. 


Efter dagens behandlingar och vatten gympan packade vi in oss i beställda buss med reseledaren. Bussen satte fart några mil upp mot bergen någonstans. Det skulle ta en bulgarisk halvtimme att vandra upp för den slingriga ko stigen. Men det tog nästan en timma för hela gruppen att ta sig mot så höga höjder.


Här är vi framme vid sevärdigheten "Ivan Rilskis grotta". Var det detta vi skulle se efter att ha svettat upp oss efter kilometer slingan? Här bodde det altså en gubben Ivan för länge sen. Ja, det var väl hans val att bo så högt upp och ha ett så enskilt boende..
Ingen hemma altså...


På senare tid har en svetsfirma anlitats för tillverkning och montering av ett kors intill grottan.
Vacker utsikt!
Naturligtvis är platsen helig, han måste ha varit en rolig prick att träffa.


Som tur var blev det lite samvaro och roligt prat när vi kom ned igen. Kebab korv (som var en köttbit) med god fetaost och vin. Efterätten bestod av plätta med färska blåbär och varm hembränd sprit. 
Mina resekamrater har tvingat mig att lägga in nedanstående bilder:

Den varma groggen klar för SKÅL!                    men..

Tvi vale!

Det brann i munnen av den vidriga hemkokta trolleridrycken.

Ja, ja det var bara att svälja ned, se glad ut och säga No Thankyou för påfyllning.


Vi stannade vid att vackert vattenfall.

Vi tittade på teromern idag vid bassängen. Vattnet var som vanligt ca 33 grader och ute temperaturen mot solväggen var 40 grade celsius.
Något svalare var det under eftermiddagen uppe på bergsmassivet.

  


Hälsoresan Dag 3


Dagens första behandling är massage bad med eteriska oljor. Riktigt varmt och skönt är det samtidigt det luktar gott. För mig är den här stunden riktigt rogivande. Min hy är efter bara några dagars bad riktigt mjuk och känns vattenavstötande.  


Hotellet erbjuder även frisör. Här har mamma bokat in en tid med toning, klippning och styling totalt 450 sek.

Här står Laila med sina nystylade mostrar utanför hotellet i väntan på bussen.


Några mil från hotellet ligger den slocknade vulkanen Rupite.  Vi står i vulkanens slocknade centrum som var ca 500 m i diameter.

Marken är fortfarande bördig och här odlas bla citron träd.

Naturligtvis fanns en kyrka på plats. Maud och mamma tänder ett ljus för sina avlidna föräldrar, min mormor och morfar.
 

Laila dricker det heliga vattnet.
Jag drack också några huttar av det speciella vattnet och det smakade som vanligt brunnsvatten.

 
I vulkanens mitt porlar det fram varma källor (heliga och läkande naurligtvis)
Det luktde fruktansvärt illa..


Här var det inte som vanligt, när jag ska ned i plurret. Texten på skyltarna maximerar tiden till en kvart. Och det tog flera minuter att gå ned... det var mycket varmt...
I vattnet som var över 40 gradera flöt det också omkring alger, blad, mm. Nu ska mina prostata och fertilitetsproblem vara lösta.
Listan på badets läkande krafter var mycket lång och stog endast på krylliska.


Här sitter vi och njuter.
Man behövde inget sittunderlag där vi satt eftersom allting var kletigt och smetigt som seg gele. Urk. 

Sen blev det marknads stund i den lilla orten Petrich.

 

HälsoResan dag 2


En stor del av dagen lufsar man omkring i hotellets frotte badrockar.
De tider på dagen man bär badrock med tillhörande tofflor, anvisas man till hotellets "spa hiss". Man behöver altså inte känna sig naken eller "lättklädd" på något sätt. Alla ser likadana ut...
Idag var det första behandlingsdagen och jag är helt knäckt(?)..

Mitt på dagen var det utomhus gympa i det varma vattnet. Grand Tours guide, Pavlina är veckans gympingledare. Vi arbetade i takt med rockil 60-tals musik. Nästan dunka dunka altså.
Vågorna som sköljde likt en tsunami stänkte ut från bassängens kanter. Ja, kan man tro annat då ungefär tjugo traditionellt byggda kvinnor shejkar loss! En härlig timma! Vid uppstigning kändes det som att min kropp ökat några kilo i vikt, benen var tunga som bly. Troligen har ett antal muskler vaknat till liv efter många års vila. 
Den som söker han finner

I resans pris ingår en guidad busstur genom stadens sevärdigheter. Resans höjdpunkt blev fika stunden i ett hotell någonstans i bergen. Det bjöds på kaffe, plättar och konjak. 
..

Idag blev det en liten lucka i schemat, innan middags buffen som är vid nitton tiden, så vi trippade ned till gatan med affärer. Ja, det var mycket att titta på. Men eftersom resväskan vägde 22 kilo (den får väga max 20kg) redan då jag reste hit finns inget utrymme för något inköp över huvud taget... måste fundera på en lösning av problemet.

Det finns många små apotek längs gatorna. Här är ett. Ville bara ge en liten vink om hur det ser ut i denna gamla del av landet. Fastighetsägaren bredvid värmer tydligen upp sitt hem med ved. Och den travar han bredvid sin dörr ute på trottoaren. Dessutom kan det inte vara enkelt att dra ett barnvagn eller skjuta en rullator framför sig eftersom trottoarerna endast är byggda för smala och virila människor. Det är på den smala trottoaren man planterar träd eller monterar lyktstolpar.

För att få bästa utsikt vid bussturer sitter jag naturligtvis så långt fram som möjligt. Det är högertrafik men man parkerar trots allt lite ostrukturerat. Man stannar tydligen där det "känns bra", kanske efter an tajt u-sväng. Man tar heller ingen hänsyn till att den som parkerat sitt fordon före och altså står "lite låst" och måste vänta någon timme eller något dygn innan han koms därifrån. 

Hotellet erbjuder även utrymmen för egen samvaro. Ikväll har vi spelat kort spelet "plump" tillsammans. Det var bekväma stolar och specialdesignade "spelbord" med tygkänsla.Kul att spela kort, det var många år sedan sist. 
Tyvärr, och som vanligt blev jag kvällens svarte plump.

Jag njuter av ledigheten och mår såå skönt..!




 
 
 

HälsoResan dag 1


Det här är min utsikt kommande två veckor.
Moster Maud har gett mig två veckors spa i kur orten Sandanski i Bulgarien!

Idag söndag har vi träffat läkare för konsultation angående passande individuella behandlingar.
Schemat är nu lagt, och en dag kan se ut ungefär såhär;
Efter frukost är det valda spa behandlingar. 
Mitt på dagen är det vattengympa i de 33 gradiga bassängvattnet.
Varannan dag är det buss resa till olika sevärdigheter. Varannan dag finns det mer tid till sol, bad o relax.

Vi landade i huvudstaden Sófia igår lördag. Sen blev det busstransfer i tre timmar till kurorten Sandanski. Staden har ca sjuttio tusen invånare och ligger i dalen vid Pirini bergen nära Grekiska gränsen.
Landet Bulgarien har ju bara varit "fritt" i tjugo år från den kommunistiska regimen och här i inlandet syns det väldigt tydligt, här har mycket "stått stilla".
Visst är hotellet och en del annat runt i kring moderniserat och aktuellt. Men det är ju en del av charmen, det ska inte vara likadant som hemma.



www.grandtours.se            
eller googla på Inter Hotel Spa Sandanski



  

Förberedelser


Förberedelser här hemma på gården, Anton klipper häcken åt oss måndag kväll. Men sen har det ju regnat här i trakterna dygnet runt. Ett evigt skvalande.  

Jeanette sitter här med sin dotter Ellen och håller i Kevin och Levi. eller var det Levi och Kevin... Ingen aning altså vem som är vem.

Ellen, Jeanette, min farmor, jag och faster Annlouise på plats i soffan. Jeanette fyller år och  bjöd på födelsedags lunch med tårta. 

Några timmar senare var det grillmiddag hemma.
Liksom ett litet avsked inför resan jag ska på, men har lovat att återkomma hem igen.

Inte att förglömma den trevliga stunden med syjuntan igårkväll hos Carina.

Förbereder mig mentalt inför resan imorrn.
Data firman har lovat mig att det ska gå att blogga dit jag ska.
Har för avsikt att rapportera varje dag eftersom det kommer att finnas mycket vilotid. 


 

Röjarhelg


Det har varit en varm och solig helg även i Kåbban..!
Har röjt lite för bättre utsikt upp mot slalombacken, och på våran baksida.

Staffan lånade anläggningens traktor för påfyllning av material. Vi har nu förberett oss inför vårens eventuella solstunder här på baksidan.

Lördag kväll var vi inbjudna på pizza provning på Kårleones Krog (som öppnar om två veckor). 
Bilden visar ägaren Johan som gräddar en specialare...

Naturligtvis var det hög stämning under kvällen. Vi smakade även på nya Italienska vinsorter, oj, oj, mörkt röda med mycket smak= stor risk för huvudvärk vid högt intag.
En jätte trevlig lördag kväll blev det i restaurangen + alla trevliga besök inne hos oss...

Tomas och Alex har sovit med oss i husvagnen. Deras föräldrar ville inviga trälådan de renoverar, och sova framför kaminen på det rutiga köksgolvet. Det lät ju romantiskt. 
Deras far var lite "stel i ryggen" när de kom in på frukost tidigt imorse och berättade att luftmadrassen hade läkt ut till hälften. Ni kan ju tänka er...  


Ja, nu blire det hårt arbete, som vanligt i veckan. Men på fredag kväll sitter jag i flygplans stolen på väg mot höga höjder...

 

Det händer mycket bakom Signe´s Livs



Det händer mycket här bakom fd Signes Lanthandel i Kåbdalis.
Brorsans bil syns lite vagt längst bort på vägen (vintertid skoterled).


Utsidan.
Mellan bron och vägen är det ca två meter.
Hallen som ni ser som utbyggnad var "kallfarstu".
Tidigare var hela övervåningen kallvind.


Utrymmet ovanför hallen blir tillsvidare ett sovloft med isolerad dörr till kallvind.


Det finns ett fint svalt utrymme under trappen med öl. Toan är bakom Staffans rygg.


Murstocken är original och står på mitten. Totala ytan är 8x4 meter.
Tidigare var det kök och kammare idag är det "allt i ett".


Diskbänk med Smeg diskmaskin.


Bygg-paus.


Denna varma och soliga höstlördag har jag kapat bort mindre träd och röjt bort sly. Så här ljust och öppet blev det.

Placering Kåbdalis


Godmorgon världen!
Just nu lyssnar jag på trevliga Lisa Syren med radioprogrammet "Ring så spelar vi". Då förstår ni läget, sitter i morgonrock och kaffe mugg i handen i husvagnen på bilden.
Det är inte förrän i mitten på oktober som "säsongen" startar här uppe i vildmarken. Vi kom hit sent igår kväll, men vi är inte ensamma... Andra entusiaster är också tidigt ute, det spikades och byggdes till sena timmen.
Är förvånad att jag kommer ut i syber världen härifrån. Måste bero på att ingen använder datorn i så här tidig morgonstund. 
kika in på www.kabdalis.com skrolla neråt och se nyheten angående byns nya affärsöppnande i oktober.

 

Wilma besökte mig på jobbet en kväll i veckan. Jätte duktigt!

Och här trampar hon hemmåt...


Avslag Bygglov Ansökan


Ville bara ta en bild av några vackra svampar på tomten innan jag och gräsklipparen demolerade dem.
Kanske ser ni hästarna i där i bakgrunden? de följer mej när jag klipper. (naturligtvis på deras egen sida om stängslet). Riktigt trevligt sällskap har det varit i sommar faktiskt.  


Denna vackra och varma höst söndag besökte Kerstin, mamma och jag Kåbdalis. Nu finns det vatten, avlopp och ström. Kok kaffe blev det på ved eldad kamin.  


I morse sabbade jag geting boet i min lada. Drottningen och hennes arbetare hade inte sökt bygglov i år heller. Tyvärr har det härjat fritt och de har förökat sig i tusental. Även denna säsong har de lurat mig som markägare totalt. Årets rede hittade vi i en antik skoterhjälm som låg på golvet vid ingången. Jag har trots detta kunnat ta sats, och rusa in och ut för att kunna hämta eller ställa in grejor. Boet såg jag inte till, tänkte att de kanske byggt på utsidan, under taket... men, men.
Förra sommaren kastade jag två sopsäckar fulla med gamla arbetskläder och dyligt pga dessa individer. Då hade de rackarna funnit en mysig bo plats på mina gamla handväskor som hängde på en stång. 
Detta var sista säsongen de campade på mitt område. 
Nästa eventuella försök till byggplats ska jag ta itu med direkt. Detta var andra och sista chansen. Elden ska hjälpa mig. 

Denna bild från någonstans,  fanns inlagd i telefonen jag använder. Kvällens inlägg är lite unkt i alla fall. Bilderna kommer från den och jag har även lyckats med att föra över nytagna foton på datorn... på något sätt. 

Lördagens middag behövde jag inte bereda. Den åt jag med föräldrarna i Vistträsk. 
Kvällen tillbringade jag med Maria i Tväråsel med tjej-snack.  


Helgen för rally teamet blev mycket lyckad. Viktor blev tvåa under lördagens tävling kring Linköping. Detta bidrog till en sammanlagd andra plats i Sverige Volvo Original Serien 2011.

Grattis Tomi och Viktor!



     
 

Party en måndag




Det finns party och så finns det party. Skillnaden är inte så stor. Likheterna kan vara attt man får tillbringa en kväll i trevligt sällskap, intag av fika/mat och dryck samt  att det går pengar. Skillnaden på ordet party kan vara att under sådana här home partyn är ju de flesta nyktra och skötsamma... Inte heller dans och musik brukar va aktuellt.
Partyt hos svärdottern under gårdagskvällen var lungt och trivsamt. Alla var glada och förväntansfulla. Plas, plast plast det tycks aldrig ta slut med uppfinningsrikedomen hos producenten. Och tur är väl det, varumärket Tupperware har ju funnits i ett halvt århundrade. kika in på www.tupperware.se (kanske blir just du en bra säljare).
Nåja, naturligtvis ville även jag ha något att ställa i skåpet därhemma. Det är ju inte lätt eftersom jag undviker mat och bak i allra högsta grad. Så vilken produkt kan passa mig?
Jo, det blev något jag ska ta med till Kåbdalis såklart! En fantastisk plastburk med lock innehållande tre små vispar. När grädden är tillsat och locket förslutits roterar man med en "vev", typ...
Välkomna altså på våfflor, gräddade över öppen eld, med vispad grädde.   
Återkommer under vintern hur det går.

Det roligast är ändå när säljaren talat färdigt och man får sitta och prata. Fast det säger man ju inte.

Det finns en baksida med allt...


Att införskaffa teknik prylar är inte min starka sida. Då menar jag inte att jag inte kan nåt om dessa ting, utan att det helt enkelt inte är så kul att köpa typ; tv, boxar och kablar. (Kläder, skor och jackor är ju nåt annat.)
Nu har jag emellertid "tvingats" att köpa in en CD-spelare, oj, oj. Vid förra spelningen av "Tintin reser till månen" ville den gamla bergsprängaren inte va med längre. Den var stor och otymplig, vägde minst 12 kg, men hade ett fantastiskt ljud! Köpte den begagnad av min syster för 15 år sedan för en femhundring. (ja, ni kan ju tänka er inköpspriset).
Nåja, att köpa något så simpelt som en cd spelare idag är ju ingen konst. Och billaga är det också. Plus att dom finns överallt numera, tom i matvarus och inredningsbutiker.  
Under gårdagen besökte jag norrbottens största stad. Gick in i affärs centret efter gågatan och tog rulltrappan högst upp till karlarnas "gubbdagis". 
Utbudet i butiken är fullt tillfredställande, här har man många val att göra. Priset på hyll listen samt utsendet är avgörande. Det var enkelt denna gång, det röda skalet tilltalade mig. Ett stort plus var att den såg enkel ut att använda även för minderåriga.


 


Vid hemkomsten var familjen ute vid eldstaden för samvaro och eldning. Grillen startades och vi åt. Efter ett par timmar ville jag visa barnbarnet att det skulle finnas tillgång till musik och sagoberättelser även fortsättningsvis i lekrummet.
Tillsammans bar vi ut den stora tystnade saken för att packa upp den nya röda. 
Det var enkelt att stoppa i kontakten, stoppa in en skiva, välja CD och Play. 
Men vi hörde ingenting, inte en ton från sidorna (!) där ljudet skulle komma ifrån..
Vi tryckte och vred på alla reglage. Nä, ingenting...
Kontrollerade då kontakten som av naturliga skäl oftast är på baksidan av elektronik, och där fann vi den... 
VOLYM KNAPPEN VAR MONTERAD PÅ BAKSIDAN!!!!
Hur tänkte arkitekten! Har han kvar sin tjänst? Så här vill väl ingen ha det..?
Alla andra reglage är ju på denna radios framsida, men inte valet Volym som man använder mest.
Den var billig, den är "made in china", och den håller knappast ihop lika länge som den förra. Men ändå, det känns som den är från början av århundradet.
Det finns en baksida med det mesta och här var det ju tur att det överhuvutaget fanns någon.

Kvällen här blev trevlig i alla fall. Roligt när dom vill komma hem, även på en lördag kväll. 
Natten innan tillbringade jag och SJ i husvagnen för att morgonen därpå tömma husvagen på grejor. Nu ska det bara sluta regna så att vi kan ta hem den och magasinera tältet i ladan.    

Rallare och Lokförare


Ser fram emot helgen i husvagnen. Kanske är det säsongens sista övernattning, kanske är det bara vårat vagn kvar...
Längtar samtidigt uppåt inlandet till en mindre ort, typ Kåbdalis. Läste idag Johans blogg om hans kamp för bredband och annat datoriserat som vi tar för givet. Önskar honom lycka till.

Idag har jag avslutat min arbetsdag normal tid, prick kl 16, för att hämta hem brorsans killar. Smart som jag är beställde jag hem nygjorda matlådor från fiket. Inget trist stök vid spisen altså. Nej! Det blev lego hela kvällen, pojkarna lyckades dessutom starta igång den elektriska järnvägen, även den av lego. Den var lite trögtänkt och nervöst ryckande i alla kurvor. Men sen kom den igång! Vilka minnen man får. Loket har inte körts på sin räls sedan slutet på 90-talet, och ni kan väl gissa vilka tre som var arbetade som rallare...

Kika in på www.linajosefino.blogg.se
Det är min svärdotters nystartade blogg.








RSS 2.0