Etablering Kaonisvaara


Idag har vi varit bortom Pajala på safari. Bilens temperaturmätare steg i takt med att vi kom närmare målet. Vilka trakter! Skogen krympte, det blev mer sump mark, vägen smalare och slingrigare... Mil efter mil, samma utsikt, ibland skymtade man en öde kåk...
Till slut efter över tre timmars bilkörning kom vi fram till målet, Kaonisvaara, bortom Pajala.
Idag lever ca 6500 norrbottningar i kommunen Pajala. Orten beräknas tre dubbla sitt invånarantal inom en tioårs period i och med gruvbrytningen. 
Det finns dock en likhet mellan Älvsbyn och denna kommun, nämligen att de bägge har 17 mil till Ikea i Haparanda.


Pajala har en blomstrande framtid framför sig. Man blir allt lite avundsjuk... Gruvnäringen har redan gett flera hundra arbetstillfällen till orten. En av Allmecans största kunder arbetar för fullt med att schakta bort myrmark och komma ned till berggrunden. Just nu har de kommit ned ca 16 m och har börjat att spränga berg.


Viktor på rampen till en 130 ton´s CAT grävare.

Vi har en, och ibland två mekaniker på plats eftersom det finns mycket att göra. Området som anläggs är milsvida platta nejder som ska bearbetas i flera år frammåt. Det finns altså just nu, inget annat där än just myr mark.


Vi fick möjligheten att åka på guidad tur och titta på alla arbetsfällt som bearbetades. Helt fantastiskt! Nybrutna vägar till ett helt nytt vägsystem...  


Lanthandel några mil från arbetsplatsen. Ett exempel på ett företagande som kan fortsätta sin överlevnad pga gruvbrytningen i närheten. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0