Raka Spåret Hem


Vägen hem till Nybyn har fått sig en mindre retuschering. Under de sista veckorna har vi by-bor tvingats ratta ordentligt mellan koner, avspärrningar och väg-reflexer. Det är tjugofyra år sedan den asfalterades sist. Den gången var vägen bra i två år, sedan har det bara gått utför... 
Breda sprickor, som fjordarna i Norge - djupa revor likt dalgångarna på ryska taigan... ja det har varit "vardagsmat" för oss trafikanter på denna väg. 
Men, som vi säger -Det kan bara bli bättre. 
Snart kommer snön och vägen plogas slät och fin. 


Leverans av maskindelar till ett Svea gäng, där Viktor skruvade. Killarna bjöd på kaffe och tårta i deras skogs koja. Trevligt. 
Idag har jag även kört timmerleden Björkberg, mot Harads. De första milen är ju asfalterade och bra vägfårhållanden rådde. Sedan blev det som väntat mycket smal grusväg, mil efter mil. Men den var "skön" att köra på eftersom den var nyligen grusad med flera centimeter grus. Det kändes gungit och svajigt att styra omkring. Det blev flera möten med timmerbilar och eftersom jag är mindre och inte har några timmerstockar lastade på takräcket, så är det jag som stannar på Mötes platserna. 
Tyvärr var den nygrusade vägen inte saltad ännu, golfen är numera beklädd med ett centimeter tjockt lager av sten damm. 
Som bilist är jag alltid trevlig mot Arbetare På Väg (jag blinkar/vinkar). Man ska ju vara tacksam att vägarna repareras. Det är ingen ide` att sura i bilen på väg stop och avspärrningar. 
Det är bara å tuta o köra!

 

Helg i Nybyn


I helgen är vi barnvakt.
Här grillar vi korv.

Wilma plockar och äter vinbär.

På grund av mycket varm väderlek, fastän det är sena augusti, kunde vi sitta ute i det fria och äta go middag...


Veckans blogg torka beror på en repris på förra veckans förkylning med inslag av migrän.
Oj, oj oj, vilka dagar. Men nu känns det bättre.










Surströmmings Fest som Avslut.


Nu känner man, utan att vilja det, att hösten gjort sitt intåg. Som avslutning på säsong 2011 hade vi knytkalas hos våra grannar Roland och Anita. Äntligen var det dags för årets första surströmming!

Gott, gott, gott var det med lagrad fisk!
Här äter vi efterätt för att sen förtsätta med ost och kex. 


Drycker fanns att tillgå i olika former. Vi summerade sommarens väder och de var överens om att det är flera år sedan vi haft så många sol dagar!  

Tittade i almanackan från ifjol. Där noterar jag vilka övernattningar vi har i husvagnen och enklare väder statistik. 
Det blev samma helg som avslutning i år också. 

Tilläggsbild;


Lördags lunch hos grannen. Rökt abborre på tunnbröd blev det. 
 
 


Svärmor 84


Jag har ordnat med ett födelsekalas till svärmor hemma hos henne. Vi gav henne en vaxduk från Handplockat (har aldrig någonsin sett ett så högt meter pris på en vaxduk, någonsin, men jag lyckades dela kostnaden med två söner). Hon blev jätte glad och tyckte att köks bordet blev som nytt! Och det är ju det som räknas.
Idag blev hon också ägare av mobiltelefon. Ja, det är aldrig försent för nya prylar.

Mor och söner.



Space Bowl


Jeanette är med mej på havsbadet så här mitt i veckan.
Hon åkte alla banor som fanns. Flera gånger.
Vi har inte samma respekt för höga nedfarter med vatten sprut fastän vi är kusiner.

Skönt med bubbel bad.
Roligt att hon ville ta sig tid att vara med mej och övernatta i husvagnen fastän det inte är riktigt bra väder.
Roligt att sitta och mys-prata.


Det är helt lungt kring husvagnen. Inte en enda granne syns till.
Snart är det helg..

Ständigt blakk



Ute på turne, Susanne, som kört från Vidsel. Äntligen lite tjejsnack i husvagnen...
Familjen Antons kom också denna soliga dag.
 

Wilma är bra på att leka, och vågar prova olika aktiviteter.

På kvällen lyssnade jag och Staffan bla på cover bandet Standut Blakk från Östersund i casinodelen. Vilket ös!!! Köpte dessutom två CD skivor av dem efter uppträdandet.
www.standutblakk.com

Helgen har också inneburit flera trevliga besök med grannarna här på campingen. Och en av dem har kanske öppnat cykelverkstad. Men bara kanske. 
 

Kitajaur Cafe`


Idag blev det sen lunch med Erik i Kitajaur.


Idag hade han renoverings dag i Kåbdalis. Just nu bygger han om skafferiet och del av hall till toa med dusch. Oj, så fint det blir! Då sista ägaren flyttade 1972 var strömmen indragen men inget vatten och avlopp. Det är det han gräver och arbetar med just nu.

 

Tittade även in i förgården. Åh, vad jag längtar till säsongs-start! Kollade även baksidan (som är våran "solsida") där vi ska fylla lite grus till en uteplats... Men inte visste jag att det var så mycket sly. Nästa gång tar jag med mej sågen och häcksaxen för lite retuchering.

Att Gå På Tur

 Efter en kortare tids planering sattes äntligen ett "nu gör vi det" datum!
Många menar att man, några gånger i livet, ska nyttja någon av Sveriges sköna vandringsleder. Ja, varför inte slå till så här före höstrusket? Jag var inte sen att övertalas.
Sköna och lediga kläder, bekväma skor och ett glatt humör senare åkte vi iväg.
 Efter ca två timmars bilkörning parkerade vi bilen på en vindpinad och blåsig parkering. Vi tittade oss omkring och kunde både se och höra många utländska människors prat. Kul, att så många nationaliteter hittat hit! Vinden ven och regnet piskade oss i ansiktet. Lätt frammåtlutade, med raska steg, gick vi över området till en plats där man kunde pausa fötterna lite. Men sen klarnade det upp! Den varma luften värmde våra nariga kinder och kalla händer. Leden var väl skyltat med pilar och anvisningar i alla riktningar. Åh så underbara vyer!
Med jämna mellan rum var guider stationerade, så man behövde aldrig vara rädd för att gå vilse. Skönt med en fritids sysselsättning som känns trygg och stabil. 
 Naturligvis fick man avvika från stigen för att titta närmare på något vackert, men svensson aktig som jag är kändes det lugnare att gå  med alla andra på den anvisade leden. 
När vi kommit ungefär halv-vägs började våra näsor vädra att något man kunde stoppa i sig var i närheten. 
Mycket riktigt, där på en stor och öppen areal fanns färdig beredd mat att införskaffa. Vilkern service!
 Efter mat pausen fortsatte vår vandring, men nu i sakta mak. Ja, återstoden av dags turen var riktigt behaglig. Vi gick lite hit och dit, klämde och kände på olika materialer och produkter. Vid ledens slut var det en stor hord av människor i alla åldrar som ville kvitteras ut. Inga problem det heller, det gick fort och smidigt att gå igenom den smala passagen. Och så var det motionspasset över. 



Ja, ni gissade rätt. Mamma och jag har besökt denna svenska shop. 


Så här mycket rymmer en Golf.
Jag har kompletterat lekkrummet här hemma med lite nya tillbehör. Det mesta hitintills är ju pojkarnas gamla grejer och så lite loppis fynd förstås.

Grannen har kastat ut lite grejor de inte längre behöver. Men något i vitt på fyra ben fångade mitt öga. 
Återkommer med hur det gick då vi landat i Kåbdalis närmare vintern. 

  
  

Tre Ess


De senaste decennierna har jag fotat oss tre syskon tillsammans vid olika träffar. Bilderna är samlade i ett litet album som sällan tas fram. Vid de tillfällen de lilla albumet trillar tram från den övriga högen, och man bläddrar i det, blir man påmind om åren som går.
Tur att det bara är innehållet som räknas, eller...


Det här blev en rörlig och rörig bild... Ingen av deltagarna var stilla en sekund. Stina har tagit tjejerna på bärplockning, därav de aktiva momenten.


Så här i början på augusti kan man inte räkna med att få en riktigt varm dag för bad. Men som vanligt med minderåriga barn så bryr dom sig inte ett dugg om solen skiner eller ej... (vi som är lite försiktigare vill ju gjärna bli "värmda" direkt av solens strålar vid uppstigning från vattnet) Så fort de fick se sjön så skulle de ner dit... Dom var jätte duktiga!



Pappa (till höger i bild, mot häbbret) grillade lax. Mamma serverade färsk potatis med rom sås. Middagen, som blev underbart god, serverades på altanen som numera knappt rymmer oss alla numera. Och fler ska vi bli.


Här undervisar "mästarna" någon av småkillarna hur man kastar ringar som ska landa snyggt och precis över de gula pinnarna. Ja, det här "spelet" och många andra är ju en trevlig sysselsättning för många, så här en trivselkväll på sommaren.
Som ni alla vet kan det bli mycket livat under spelets gång. Så även denna kväll. Ingen var riktigt överens vilka regler som skulle gälla. Någon riktig vinnare hörde jag inte tal om. Men kul hade dom!


På kvälls-kvisten gick vi ner i samlad trupp till eldstaden. Det var säkert minst en timma sedan vi fick ner nåt i strupen... Det löstes med grillade ostkorvar med grovt bröd.
Underbart att sitta med nära och kära vid en eldstad. Vattnet låg helt stilla under hela kvällen. Det enda som hördes var sjöfåglarnas plaskande i närheten.
Måste även få tillägga ett det verkar vara lite synd om små fåglarna som baserar sin kost på myggor och andra eländiga flygfän. Det har ju inte varit något antal i luften att prata om. I år har jag inte drabbats av ett enda flygangrepp av de där idioterna. (mygg o knott altså).

Staffan och Viktor tävlar i Västerås i helgen. Viktor kom på fjärde plats idag och ligger fortfarande etta i sin klass.

Ännu en bra helg.
Som började med den trevliga fredags kvällen hos grannarna vid husvagnen.
Så underbart.

Ella & Sessan Tessan


Ella var alldeles lyrisk när vi var på leklandet Skeppet under dagen.

.
Krama Boris var inte farligt!


Kul med levande barn teater.


Karusell på tivoli området.


Hurra för mat!

Norrut för Stina & Ella


Stina och Ella kom upp med norrlandståget så här i början på augusti. Tåget var "bara" tre timmar försenat (!). Denna gång var det inte snön som belägrade rälsen, nej, loket gick sönder och fick bytas ut...


Alla samlades hemma hos oss i huset. Efter middan blev det lekrummet för Wilma och Ella.




Söndag i A-jaur


Kusin prat och sallads lunch hos Laila i Arvidsjaur.

Lailas äldste son Jim har tillsammans med sin plast farfar timrat en kåta.

RSS 2.0